Eser dokuz bölümden teşekkül etmiş olup, girişte bitkilerin toplama şekilleri, toplama zamanı, toplama yapılması gereken yerler ve kurutma şekilleri hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Birinci bölümde zâhirî ve bâtınî nimetler anlatılmış, karşılaştırılması yapılmış; Âyet-i kerime’lerin nur ışığı altında Rahmet-i İlâhî’nin eserleri olan bitkilerdeki ilâhî hikmetler anlatılmıştır.
İkinci ve üçüncü bölümlerde Allah-u Teâlâ’nın bitkilere, sebze ve meyvelere koyduğu şifâ hassaları, tıbbî etkileri bir bir anlatılmış; hangi bitkinin hangi hastalıklara faydalı olduğuna dair reçeteler verilmiştir. Tıbbi etkilerinden kolayca faydalanabilmek için bitkinin kök, gövde, sap, kabuk, yaprak, çiçek, ya da tohumlarından hangisinin kullanılacağı belirtilmiş, toplama, kurutma, saklanma şekilleri, hangi durumlarda şifâ olacağı açıklanmıştır.
Dördüncü ve beşinci bölümlerde; gıdaların sağlık açısından önemi, bitki yağlarının insan vücuduna yararları anlatılmıştır.
Altıncı ve yedinci bölümlerde; minerallerin ve vitaminlerin insan sağlığındaki yeri, çeşitli gıdaların mineral ve vitamin miktarları, günlük ihtiyaç miktarları belirtilmiştir.
Sekizinci bölümde; sık sık rastlanan bazı hastalıkların şifâlı bitkilerle tedavi yolları anlatılmış, gerekli terkipler ve herkesin kolayca uygulayarak faydalanabileceği reçeteler verilmeye çalışılmıştır.
Bitkileri daha iyi tanıyabilmek için dokuzuncu bölümde tek tek bitkilerin resimleri de konulmuştur.
Ayrıca hangi sayfalarda hangi hastalıklar hakkında şifâlar olduğuna dair geniş bir indeks hazırlanmıştır.