Bir insanı öldürmek veya dövmek, bir uzvuna zarar vermek haram olduğu gibi, malını almak da haramdır.
Allah-u Teâlâ bu haramı işleyenlerin dünya ve âhirette cezaya müstehak olduğunu Âyet-i kerime'sinde beyan buyurmaktadır:
"Hırsızlık eden erkek ve kadının yaptıklarına karşılık Allah tarafından ibret verici bir ceza olarak ellerini kesin. Allah Azîz'dir, hükmünde hikmet sahibidir." (Mâide: 38)
Hırsızlık hakkındaki hüküm budur. Buna göre, hırsızlık yapan erkek ve kadınların sağ elleri kesilecektir. Bu, yaptıklarının karşılığıdır ve caydırıcı bir unsurdur.
İslâm, kıyamete kadar bakî kalacak hükümleriyle insanlık haysiyet ve şerefini koruduğu gibi cana, mala ve ırza saldırıyı da en büyük günahlardan telâkki etmiştir, malını müdafaa ederken öldürülen kimsenin şehit olacağını bildirmiştir. Bu yüzden bu suçlar cezâların en ağırını icap ettirir.
Allah-u Teâlâ kısas Âyet-i kerime'si ile insan vücudunu her türlü taarruzdan koruduğu gibi, bu Âyet-i kerime ile de insanın malını başkasının tecavüzünden muhafaza etmiştir. Çünkü suçu sabit olunca kısas olacağını göz önüne getiren kimse adam öldürmeye cesaret edemeyeceği gibi, eli kesileceğini göz önüne getiren kimse de hırsızlığa cesaret edemez. Böylece herkes malının çalınması endişesinden bir derece kurtulmuş olur.
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif'lerinde:
"Allah hırsıza lânet etsin." buyurmuşlardır. (Buhârî)
Hazret-i Âişe -radiyallahu anhâ- Vâlidemiz'den rivâyete göre Mahzûm oğullarından bir kadın, bir şey çalmış olduğundan elinin kesilmesi gerekiyordu. Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in yanında, onun cezâdan affı için aracılık edilmesini istediler. Kimse buna cesaret edemedi. Üsâme -radiyallahu anh- bunu yapınca buyurdular ki:
"İsrailoğulları ileri gelenlerinden biri çalarsa bırakırlar, zayıf olan biri çalarsa elini keserlerdi. Kızım Fâtıma çalmış olsaydı onun da elini keserdim!" (Buhârî. Tecrîd-i sarîh: 1507)
Sonra da o hırsız kadının elinin kesilmesini emir buyurdu.
Başkasının malını çalmak nasıl haram ise, zorla elinden almak yani gasbetmek de haramdır.
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir diğer Hadis-i şerif'lerinde şöyle buyururlar:
"Yağmacılık edenler, haksız yere insanları soyanlar veya soymak için emir ve işaret edenler bizden değildir. (Yani ümmet-i kâmilemizden hâriçtirler.)" (Câmiu's-Sağîr)
Bir müslümanın, gasbedilmiş veya çalınmış yahud haksızlıkla alınmış olduğunu bildiği şeyi satın alması da haramdır.