Hakikat Yayıncılık - Muhterem Ömer Öngüt’ün Eserleri | Hakikat Dergisi | Hakikat Medya | Hakikat Kırtasiye
Arama Yap
EĞİTİM - Sonbahar, Kış ve Çocuk - Ömer Öngüt
Sonbahar, Kış ve Çocuk
EĞİTİM
Canan Büşra Kara
1 Ocak 2022

 

Sonbahar, Kış ve Çocuk

Çocukların bu mevsimdeki giyecek tercihlerinde üst üste giydirerek aşırıya kaçma eğilimi göstermek ve çocukların temiz havadan mahrum bırakılması bir hatadır.

 

Her anne-baba çocuğunun sağlıklı olmasını ister, çocuklarının üzerine titrerler. Ancak anne-babanın bu hassasiyeti sergilerken aşırılığa kaçması birçok zaman fayda yerine zarara sebep olmaktadır.

Meselâ soğuk havalar yaklaşırken özellikle okul öncesi çocuklarının velileri;

"Aman Hocam, bahçeye çıkmasın, hasta olur." diyerek çocuklarının açık havaya, temiz ve oksijeni bol alanlara çıkmaması için sıkı sıkı tembihler vermektedirler. Oysa ki çocukların bu mevsimdeki giyecek tercihlerinde üst üste giydirerek aşırıya kaçma eğilimi göstermek ve çocukların temiz havadan mahrum bırakılması bir hatadır. Bu nedenle temiz havanın gelişim ve eğitim için önem arz ettiğini bilenler; her şeye rağmen temiz hava diyen kurumlardır.

Şunu çok iyi bilelim ki; sonbaharda da kışta da, Hazret-i Allah'ın lütfu ile vücudumuz çevremizdeki, etrafımızdaki soğuk havalara çok çabuk uyum sağlar, hatta açık ve temiz hava çocuklarımızın sağlıklı büyümesine destek verir. Ayrıca sıcak ve soğuk hava değişimi üşütmeye karşı iyi bir savunma ve koruma oluşturur. Kan; burun ve solunum yollarında bu nedenle daha iyi dolaşır ve aynı zamanda mikroplara ve virüslere karşı daha dayanıklı, dirençli bir bağışıklık kazandırır. Bu demek değildir ki çocuklarımızı bir yaz havası gibi ince bir giyimle dışarı gönderelim. Elbette her havaya göre doğru tercih edilmesi gereken bir kıyafet vardır.

Dışarısı soğuk diye çok kalın giydirilmiş bir çocuğun hareket etme özgürlüğü kısıtlanır ve dolayısı ile daha çabuk üşüyebilir.

Vücut sıcaklığını dengede tutabilmek için çocuklarımıza kalın kıyafetler giydirmek yerine, tabii lifli birkaç tane normal kalınlıkta ve bol kıyafet giydirmek daha uygun olur. Sıcak tutan bir şapka kafanın üşememesini sağlar ve aynı zamanda soğuğa karşı hassas olan kulakları korur. Yün eldivenler çocuklarımızın ellerinin üşümemesini sağlar. Önemli olan çocuklarımızın soğuk havalarda da dışarda rahat edebilmeleridir. Dikkat edilmesi gereken şey çocuğun üşüdüğünü anladığımızda sıcak bir mekâna geçmektir. Sıcak ve koruyucu elbiseler içindeki bir çocuk için kış mevsimi de zevkli ve eğlenceli bir mevsimdir. Hele bir de kar yağdı ise, çocuğunuz ilk defa "Kardan adamla" tanışıyorsa, minicik elleriyle kendi kartopunu yapıp atabildiğinde çocuğunuzun ne kadar çok heyecanlanıp sevineceğini kendiniz göreceksiniz.

Bu arada dikkat etmemiz gereken şey, çocuklar için çok nemli, soğuk veya isli-sisli havada ya da hava sıcaklığı -15 C°'nin altına düşmüş ise evde durmak daha efdaldir. Ayrıca soğuk ve kuru hava bebeklerin ve çocukların cildini yetişkinlerinkinden daha çok yıpratır. Çünkü onların cildi yetişkinlerden 10 kat daha ince ve hassastır. Çocuklarımızı kuru ve çatlak ciltlerden korumak için bitki yağları ile ciltlerini yağlayabiliriz. Örneğin zeytinyağı ile. Zira Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz "Zeytinyağını içiniz ve sürününüz" buyurmuşlardır.

Kış günlerinde evlerimizi ve sınıflarımızı havalandırmayı da ihmal etmemeliyiz. Temiz hava sağlıklı bir ortam için vazgeçilmez bir unsurdur. Ancak pencerelerimizi açtığımızda hava cereyanına da dikkat etmemiz gerekir. Çünkü hava ceryanı insan sağlığı için tehlikeli bir durum olduğu gibi henüz çok hareket edemeyen fakat çok daha kolay terleyebilen bebeklere zarar vermesi daha çok muhtemeldir.

Evdeki kuru ve sıcak hava insanı aynı zamanda susatır. Burada çocuklarımıza şekersiz bitki çayları vermek çok yerinde olur. Hem çocuk ısınmış olur hem de içi yumuşamış olur. Aynı zamanda kaloriferin üzerine nemli bir bez ya da havlu koymak bu dönemlerde çok sık yaşadığımız burun akıntılarımızın burnumuzun içinde kurumasına engel olur. Özellikle küçük yaş çocukları ve bebekler bu durumdan olumsuz etkilenebilmektedirler.

Bu mevsimde çocuklarımızın beslenmesi de çok önemlidir. Özellikle soğuk ve temiz havada daha çok kalori harcanır. Bu nedenle yemeklerimiz bol kalorili gıdalarla (pekmez, bal, peynir, meyve şurupları gibi) takviye edilmelidir. Böylece vücut ısısı ve direnci çoğalacağından hastalıklara karşı da bir korunma sağlanmış olur.

Bildiğimiz gibi bebeklerin genelde mekânı "yer"dir. Sıcak hava yukarı yükseldiğinden dolayı yer daha soğuktur. Bunu biz büyükler ayaklarımızın üşümesinden anlayabiliriz. Emekleyen çocuklarımızın üşütmemeleri için yere kalınca bir battaniye serilebilir, yün pantolon veyahut da kilotlu çorap giydirerek korunmaları sağlanabilir. Fakat burada da yine çok giydirip rahat hareket etmelerini engellememelidir.

Kış mevsiminde, yaz mevsiminde olduğu gibi uzun zaman dışarıda durulmadığı bir gerçektir. Bu nedenle aile dört duvar arasında birbiriyle daha uzun görüşme imkânı bulur. Ebeveynler olarak bizler bu imkânı değerlendirmeliyiz ve her alanda öğüt vermenin yanında davranışlarımızla da çocuklarımıza güzel bir numune olmaya çalışmalıyız.

Çünkü her gelip geçen sonbahar ve kış bizim onlardan veya onların bizden ayrılacağı, yuvadan uçup gidecekleri günlere doğru yaklaştırıyor. O halde her mevsimin kıymetini bilelim. Soğuk havaya uygun kıyafetler giyerek bolca açık havaya çıkalım ve birlikte ileride anacağımız çok güzel anılar biriktirelim inşaallah.


  Önceki Sonraki