Bütün dünyaya yayılan Korona virüsü sebebiyle kendimizi hiç alışık olmadığımız bir dünyada bulduk. Birbirimizle olan iletişimimizden, eğitim metotlarına, kılık kıyafetimizden, alış-veriş alışkanlıklarımıza kadar birçok şey değişti birden.
Bu değişen günlük hayat akışı, haberlerde, sohbetlerimizde sürekli bunun konuşuluyor olması; doğal olarak meraklı, hayal dünyaları çok geniş birer birey olan çocuklarımızı derinden etkiliyor.
Korona virüsü çocukları öldürmüyor ama; dikkatli, planlı ve programlı bir evde kalma süreci oluşturamaz isek gelecekleri sönebilir. Bu nedenle bu dönemde dualarına muhtaç olduğumuz yaşlılarımızdan sonra ikinci sırada en çok korunması gerekenler çocuklarımızdır. Zira onların bu bayrağı ve vatanı devir almak ve korumak gibi çok önemli görevleri var. Küçük çocuklar anne-babalarına çok güvenirler ve onların yanında kendilerini güvende hissederler. Bu sebeple anne ve babasını çaresiz bir psikoloji içerisinde görmek çocukların güven duygularına zarar verir ve hatta kalıcı travmalar yaşamalarına sebep olabilir. Bu yüzden çocuklarımızın yanındaki tavırlarımıza, onların sorularına verdiğimiz cevaplara çok dikkat etmemiz gerekmektedir.
Çocuklarımızın bu süreci daha rahat atlatabilmeleri için aşağıda sizlere çocuklardan gelebilecek olası soruları, bu sorulara verilebilecek cevapları ve bu konular ile ilgili evde birlikte yapabileceğiniz etkinlik örneklerini vermeye çalıştık.
Soru: Virüs ne demek?
Cevap: Virüs, gözlerimizle göremediğimiz küçük şeylerdir. Hasta olmamıza neden olan bir çeşit mikroplardır.
1. Etkinlik: “Korona virüsü sence nasıl bir şey? Neye benziyor? Senin aklına Korona virüsü denilince neler geliyor? Resmini yap da görelim.” gibi yönergeler ile çocuğumuzun hayal dünyasını geliştirebiliriz.
2. Etkinlik: Korona virüsünün medyadaki resmini bulup çocuğunuza bakarak çizmesini söyleyebilirsiniz. Bu çalışma ile çocuğunuzun görsel algısını geliştirebilirsiniz.
Soru: Virüs bize de bulaşacak mı?
Cevap: Virüsün bulaşmaması için gerekli olan önlemleri aldığımız sürece sorun yok. Bu önlemler; elimizi yıkamak, elimizi yıkamadan ağzımıza, burnumuza, gözümüze sürmemek, düzenli su içmek, dengeli beslenmek, öksürünce ve hapşırınca ağzımızı kapatmak, çok kalabalık yerlere bir süre gitmemek.
1. Etkinlik: Bu önlemleri sessiz sinema oyunu oynayarak çocuğunuzun daha çok özümsemesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca çocuğun beden dili gelişmiş olur.
2. Etkinlik: “Beni dikkatlice dinle! Şimdi sana önlemleri sayacağım. Fakat bilerek birini unutacağım, bakalım sen, benim hangi önlemi unuttuğumu bulabilecek misin?” diyerek, çocuğunuzun işitsel kayıt ve geribildirim yeteneğini geliştirebilirsiniz.
Soru: Aşı ne demek?
Cevap: Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için yapılır. Aşı ile vücut mikropları tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaştığında da o hastalığı yener, hasta olmaz. Artık o hastalığa karşı bağışıklık kazanır.
1. Etkinlik: “Şimdi bir doktor olduğunu hayal et. Ve aşıdan korkan bir çocuğa ne telkin ederdin, anlat bakalım.” Bu tarz çalışma ile çocuğunuzun konuşma yeteneğini geliştirebilir ve kelime hazinesine katkı sağlayarak dil gelişimine destek sağlayabilirsiniz.
2. Etkinlik: “Hadi bakalım şimdi bir bilim adamı olduğunu hayal et ve Korona virüsüne karşı bir aşı geliştirseydin aşının içine mutlaka koyardım dediğin beş madde söyle.” diyerek çocuğunuzun ufkunu geliştirip bu doğrultuda algısını açarak özgüvenine de yatırım yapmış olursunuz
Soru: Neden maske takan insanlar var?
Cevap: Maske, bir insandan diğer insana virüs bulaşmasını önlemek için yardımcı olur. Bazı insanlar bu virüsten korunmak için bazıları da başkalarına bulaştırmamak için maske takma ihtiyacı duyabilirler. Aslında sadece hasta olanların takması gerekir.
1. Etkinlik: “Yan yana bir maskeli insan bir de maskesiz insan çiz.” diyerek bilişsel alan, insanî çizim testi v.b. için gelişim sağlamış olursunuz.
2. Etkinlik: “Bir tasarımcı olup dünyadaki en renkli ve güzel modelli maskeyi tasarlayalım.” diyerek çocuğunuzun hayal gücünü arttırabilirsiniz.
Soru: Neden okula gitmiyorum?
Cevap: Bu virüslerin yayılmasını engellemek için toplu olan yerlere bir süre gitmemeye özen göstermeliyiz. Okullar da kalabalık olan yerler olduğu için bir süre kapalı olacak. Bu yüzden evde biraz daha fazla zaman geçireceğiz. Bu süreçte evde de okuldaki gibi planlı ve programlı etkinliklerimiz olmalı. Aynı şekilde bu süre içinde alışveriş merkezlerine de parklara da gitmeyeceğiz. Tüm bunlar yalnızca önlem amaçlı virüsün etkisini azaltıp yok olup gidene kadar yaptığımız şeyler.
1. Etkinlik: Mutlaka her güne ait saatleri belli olan etkinlik programı yapın. Çocuklar kurallara uymayı sever, ama ebeveyn olarak ilk önce sizlerin evdeki bu plan ve programa uymanız ve sahip çıkmanız çok önemlidir.
2. Etkinlik: Bu süre içinde okul, arkadaşları ve öğretmenleri ile olan bağını koparmamak için “Bugün okulda olsaydın kiminle ne oynamak isterdin?”, “Öğretmenini sevindirmek için ne resmi çizmek istersin?”, “Okulda kaç tane öğretmen ve çalışan var?” gibi komutlar ile resim çizdirip varsa cep telefonunuzdaki mesajlaşma uygulamaları üzerinden görüntülü veya sesli mesaj yoluyla arkadaşları ve öğretmenleri ile iletişim ve etkileşim içinde olursanız çocuğunuzun sosyal gelişimi için katkı sağlamış olursunuz.
Soru: Ölüp yok mu olacağız?
Cevap: Dünyada hiç bilmediğimiz bir anda bir gün öleceğiz. Ama hayatta olduğumuz diğer kalan her gün yaşayacağız. Üstelik ölüm bir son değil sonsuza giden bir yolculuktur. Hayatımızı Peygamber Efendimiz’in -s.a.v.- sünnetine ve tavsiyelerine uygun yaşarsak; hem dünyada mutlu oluruz hem de sonsuz hayatımız güzel olur.
Tüm bu soruları yanıtlarken, doğal ve rahat bir tutum sergilemeniz en az vereceğiniz cevaplar kadar önemli olacaktır.
Dünya tarihine geçecek şu günleri yaşarken sizler de yaptıklarınız ile çocuklarınızın ömür boyu anacağı anılarında yer alabilirsiniz.
“Çocuğu olan çocuğu ile çocuklaşsın.” Hadis-i şerif’inin daha bir titizlikle uygulanması gereken günlerdeyiz.