Hakikat Yayıncılık - Muhterem Ömer Öngüt’ün Eserleri | Hakikat Dergisi | Hakikat Medya | Hakikat Kırtasiye
Arama Yap
GÜNDEM - Teknoloji Girdabına Kapılıp Maneviyatımızı Kaybetmeyelim! - Ömer Öngüt
Teknoloji Girdabına Kapılıp Maneviyatımızı Kaybetmeyelim!
GÜNDEM
Uğur Kara
1 Ocak 2013

 

Teknoloji Girdabına Kapılıp Maneviyatımızı Kaybetmeyelim!

Bugün ise internetle beraber bilgisayar salonumuzun ortasında yanan büyük bir ateş haline geldi. Etrafa zarar vermeden ondan istifade etmek neredeyse imkânsız hale geldi. Aileler parçalanıyor, dindar insanlar bile zaafa düşüyor. Çocuklar kendini nasıl koruyacak?

 

Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Öyle ki, on yıl önce bilim-kurgu kabul edilen şeyler günlük hayatta kullanılmaya başlıyor. Cep telefonu, internet, bilgisayar üçlüsünün baş döndüren gelişmesi bunun en bariz örneği.

Bu gelişmeler her alana yayılıyor. Özellikle harp sanayiindeki yansımaları insanları ürkütüyor. Bundan on yıl önce insansız hava araçları emekleyen bir teknoloji idi. Bugün Amerikan Hava Kuvvetleri normal pilottan daha çok insansız hava aracı pilotu yetiştiriyor. İnsansız hava araçlarının uçak gemilerine inen modellerini geliştirdiler. Sırada kendi kendine karar vererek öldüren insansız araçlar var. Bu gibi silahlar hakkında basına yansıyan pek bir haber olmasa da denemelerinin başladığından emin olabilirsiniz.

Teknoloji insan öldürmeyi kolaylaştırıyor.

Teknoloji aynı zamanda insanlığı da öldürmeyi kolaylaştırıyor.

Teknoloji insanoğlunun maneviyatını yok ediyor.

Burada önemine binaen işin bu boyutuna vurgu yapmak istiyoruz. Zira günlük hayatın ve sanal girdabın içinde zihnimiz, gönlümüz, irademiz kaybolup gidiyor ve biz bunun farkında değiliz.

Küffarla mücadele etmek için teknolojik gelişmeleri takip etmek ve hatta küffarın önüne geçmekle mükellefiz. Ancak aynı zamanda bir müslüman olarak kendimizi ve ailemizi korumakla da mükellefiz.

İnternetten önce bilgisayar mutfakta yanan tüpgaz gibiydi. Zarar vermesi çok nadirdi.

Bugün ise internetle beraber bilgisayar salonumuzun ortasında yanan büyük bir ateş haline geldi. Etrafa zarar vermeden ondan istifade etmek neredeyse imkânsız hale geldi. Aileler parçalanıyor, dindar insanlar bile zaafa düşüyor. Çocuklar kendini nasıl koruyacak? (Kasım 2012 tarihli dergimizde bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu izah eden çok mühim bir başyazı yayınlandı.)

Daha önce alıntı yaptığımız bir yazıyı tekrar hatırlatmak istiyoruz:

"Internetin ağına tam düşünce

www ile tanışalı 20 yıl oldu. ama internette henüz sona varmadık. Bu yakında değişecek. O zaman bu devrimin derinliğini kavrayacağız ve 10 yıl sonra bugünün interneti çok ilkel görünecek.

Şu cızırtılı çevirmeli (dial-up) modemleri hatırlıyor musunuz? ... Bugün kullandığımız internet çok gelişmiş gibi gelebilir. Ama gerçekte o kadar da ilerlemedik. Evet, internet bağlantımız artık çok hızlı. Fakat hâlâ internete girmek için bir bağlantı gerekiyor. ...

Ya internet bir parçamız haline gelirse? Etrafımızı sarıp kullandığımız her şeyle iç içe geçerse? ...

İnternet şu anda bile dört bir yanımızda. Yıllardır arabaların bilgisayarları vardı, şimdi de internete bağlanıyorlar. Sırada evler var. ... Buzdolabı, derin dondurucu ve çamaşır makinesi çevrimiçi çalışacak.

... En büyük atılım makinelerle bütünleşip internetin ağına tam düştüğümüzde gerçekleşecek. Bu çılgınca görünebilir. Ama aklı başında pek çok insan o yöne gittiğimizde hemfikir. Bu duruma "tekillik" diyorlar. Yani biyoloji ve teknolojinin birleşmesiyle insan ve makinenin bir bütün olması.

Tekillik düşüncesinin en ünlü savunucusu Google'ın finanse ettiği Singularity (Tekillik) Üniversitesi rektörü, yapay zekâ ve bilgisayar uzmanı Ray Kurzweil. ... Kurzweil 2029'a kadar bilgisayarların insanlardan daha akıllı olacağına inanıyor.

... Apple'ın 2009 model iPhone'unun işlemcisi 40 yıl önceki dev bilgisayar sistemlerine göre milyarlarca kat daha güçlü.

... gelecekte insan ve robot karışımı sibernetik organizmalara dönüşeceğiz. ... Nihayetinde biz internetin bir parçasına dönüşeceğiz, internet de bize. Kurzweil bu yeni ve cesur dünyayı görmek için sabırsızlanıyor. Bense bu gerçekleşmeden ölmeyi umut ediyorum." (Daniel Lyons, Newsweek Türkiye)

Bizler bu ağa düşmeyelim, kendimizi ve ailemizi koruyalım. Radikal ve zor kararlar almamız gerekse de bu girdaptan kurtulalım.


  Önceki Sonraki