Harp teknolojisi günümüzde hemen hemen tamamen dijitalleşmiş durumda. Uçaklar, füzeler hepsi dijital kodlardan oluşan yazılımlarla sevk ve idare ediliyor. Klasik toplar, obüsler bile dijital teknolojinin yardımıyla hassas hedef tayini yapılmak suretiyle kullanılıyor.
Bu hızlı gelişime kullandığımız arabalardan pay biçebilirsiniz. Artık en ucuz otomobillerde bile görev bilgisayarı standart hale gelmiş durumda.
Söz konusu olan bir silah sistemi olunca üreticiler daha komplike yazılımlar kullanıyor ve bu silahın kendisine karşı kullanılmasını da engelleyecek sistemleri entegre ediyor. Yani mesela bir tüfeği, tabancayı aldığınız zaman onun kumandası sadece sizin elinizdedir, çünkü onun içinde sizin bilmediğiniz yazılım kodları ile çalışan herhangi bir dijital yapı yoktur. Ancak bir uçağı, güdümlü bir füzeyi, bir radar sistemini, insansız hava aracını ... aldığınızda (ithal ettiğinizde) onun kumandası sadece sizde değildir.
1982 yılında Arjantin kendince haklı nedenlerle ülkesinin hemen yanındaki Falkland adalarını işgal etmiş, bunun üzerine İngiltere bölgeye donanmasını göndermişti. Arjantin ve İngiltere arasındaki savaşta bizim hafızamızda "İngiltere binlerce kilometre öteden gitti, Arjantini dize getirdi." kısmı var. Ancak Fransız Exotec füzeleri yüzünden İngilizler'in mühim zayiatlar verdiğini ve Fransa'dan bir şekilde temin ettiği füze kodları ile bu kötü gidişi durdurabildiğini bilmeyiz.
"... İngilizlerin Arjantin denizaltısı Santa Fe'yi batırmaları üzerine, Arjantin misilleme olarak Super Etendard uçaklarıyla Fransız yapımı Exocet füzelerini kullanarak, İngilizlerin Sheffield destroyerini batırdı. Füze geminin tam ortasına isabet etmiş, 20 denizci ölmüş, 24'ü de yaralanmıştı. Bu taarruz İngiliz askeri yetkililerinin, ... Exocet füzelerinin, Arjantin'i zafere götürebileceğini düşünmelerine yol açmıştır. ... Arjantin de İngilizlere kayıplar verdirmeye devam etmiş, birkaç gün içinde 4 gemi; 2 füze-atar fırkateyn (Ardent ve Antilope), 1 yük gemisi (Atlantic Conveyer) ve 1 destroyer (Conventry)i batırmayı başarmıştır. İngiltere ... Exocet füzelerinin ve bu füzeleri atan 'Super Etendard' uçaklarının üreticisi olan Fransa'dan yardım almaya karar vermiştir. Bu konuda İngiltere'nin her isteğine olumlu yanıt veren Fransa savaşın sonucunun İngiltere için zaferle sonuçlanmasında büyük rol oynamıştır. ...
Exocet füzelerinin üretici firması Aerospetiale sözcüsü Patrick Mercillon 'Herhangi bir bilgi transferi olmuşsa, bu hükümetten hükümete olmuştur; ben bunu teyit edemem, inkâr da edemem' şeklinde açıklama yapmıştır. Ayrıca savaştan sonra konuşan dönemin yetkilileri, böyle bir bilgi alış verişi olduğunu söylemişlerdir.
… Falkland Savaşı; bize milli yazılımın önemini gösteren çok iyi bir örnektir. …" (Mustafa Nalcı, Pusula- DHO Öğrenci Dergisi, 63. sayı)
"... 1987'de bir Irak Mirage F-1'i, 2 Exocet'le Körfezde bulunan Amerikan fırkateyni USS Stark'ı az kalsın denizin dibine yolluyordu. 37 Amerikan denizcisi öldü.
… Bu füzenin Amerikan karşılığı Harpoon'dur. Donanmamızda bol miktarda var. Ancak öyle savaş koşullarında efsane olmuş bir marifetini henüz görmedik." (Tuncer Bahçivan, 14.05.2012)
Benzer bir kod dayanışmasının Rus-Gürcü savaşında yaşandığına dair STRATFOR belgelerine de yansıyan haberler çıkmıştı. Buna göre; Gürcistan'ın kullandığı insansız hava araçlarının kodları karşılığında Rusya İsrail'e TOR-1M hava savunma füzelerinin kodlarını vermişti. Bilindiği üzere İran hava savunmasını ağırlıklı olarak bu Rus füzeleri ile kurmuş durumda.
Baykar Makina insansız hava araçlarına kendisini adamış, rakiplerine göre küçük bir firma olmasına rağmen önemli başarılar sağlamış bir kuruluş. Elde ettiği bütün başarılara rağmen karşılaştıkları engelleri firmanın internet sitesinde sitem dolu bir yazı ile dile getirmişler.
Konumuzla ilgili bu yazıyı kısaltarak alıyoruz:
"İsraile tabii ki muhtaç değiliz ancak...
… Sn. Murad Bayar'ın SSM müsteşarı olarak atanması ile birlikte savunma sanayinde Türk tasarımlarına öncelik verileceği, yine 2004 mayıs ayında İHA'ların artık milli olarak geliştirileceği açıklamaları ... sonucu olarak bir yandan TAI tarafından ... Anka olarak adlandırdığımız ... Özgün TİHA Geliştirme Programı başlatılırken, bir yandan da 2005 yılında ... Mini İHA programı başlatıldı. Programa bizimle birlikte Vestel, ODTÜ ve Global firmaları katıldı. … Bu firmalardan ... otomatik uçuş performansını gösteren uçuşlar yapılması isteniyordu. ... Programa katılabilme şartı ise, ki burası çok hassas bir nokta; ... yurtdışından hazır alınan bir otopilotla ama özgün bir gövde ile de bu programa katılınabiliniyordu. ... Rakip firmaların hazır Otopilot sistemi kullanmasına rağmen uçuş gösterisinde başarılı olan sadece bizim sistemdi. …. birinci olarak seçildiğimiz bu uçuş demosundan sonra Mini İHA programına resmi olarak başlamamız yani sözleşmenin imzalanması bir yılı aşkın bir süre aldı. … İsrail'den alınan Taktik İHA sistemleri bir ay gibi bir sürede sonuca ulaştırılabiliniyor, ancak herhangi bir destek olmadan milli ve özgün olarak geliştirilmiş bir İHA sisteminin KOBİ ölçeğinde yerli bir firmadan almaya karar vermek de bir yıl sürebiliyor!
… bu bir senelik bekleme periyodunda ... faaliyetlerimiz aynı hızıyla devam etti. … döner kanat helikopter Mini İHA'nın (Malazgirt İHA) … üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. ... 2007'de tarihi bir demo gerçekleştirdik. ... Malazgirt helikopterleri aynı anda tam otomatik uçuş yapmaları suretiyle biri bir dağın tepesini, diğeri başka bir tepeyi gözlemleyecek şekilde simultane uçuş gerçekleştirildi. …
... SSM tarafından Taktik İHA Geliştirme Projesi ... bizimle birlikte Vestel firması davet edilir. 35 kg taşıma kapasitesi, 18 bin feet irtifada 10 saat havada kalış vb. belirlenen kriterleri firmaların ... uçuş demosu yapılmak suretiyle sergilemeleri talep edilir. ... Ekim 2009 tarihinde Taktik İHA Sistemi ... resmi heyet huzurunda gösterilmiş, ve ... tüm performans kriterlerini başarılı bir şekilde tamamlayan tek sistem olmuştur. Bu başarılarını sergilediği dönem içerisinde İsrail'den alınan Heronlar dahi Batman'da İsrailli yer pilotları tarafından manuel iniş ve kalkış yaptırılıyordu. ... 2010 ocak ayında gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Kurulu'nda Taktik İHA programını kazanan firmanın KaleBaykar olduğu açıklanmış, 12 adet Taktik İHA alımı için sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alınmıştır. O gün bugündür hala sözleşmemiz imzalanmadı. Taktik İHA'larımız ... hangarda duruyor. Bir yanda icra kurulu kararı var bunu onaylayan Başbakan, Genel Kurmay Başkanı ve Savunma Bakanı, bir yandan da 18 aydır uygulanmayışı. Bir yandan da bakıyoruz ki bu ihalede bize karşı kaybeden taraf olan Vestel ödüllendirilmiş 6 adet Taktik İHA siparişi sözleşmesi imzalanmış durumda. ... Sözleşme imzalamak için ... marifet bürokrasi koridorlarında uçabilmekmiş.
... Amerika'dan ihraç lisansı ile ithal edilen otomatik iniş kalkış sistemi, ataletsel seyrüsefer sistemine (INS-GPS), aviyonik bilgisayarı vb. en kritik bileşenlerinin hazır alındığı Anka İHA sisteminin lanse edilerek, tamamen özgün bir şekilde geliştirilmiş ve de detayları ile bahsettiğim tam otomatik uçuş performansını tamamlamış ve bütün bunları 5 krş SSM desteği almadan geliştirilmiş Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı'ndan bahsetmemek, göz ardı etmek olur mu? Bu çalışmaların üstünü çizmek yerine altını çizmemiz gerekmiyor mu? Sizlere soruyorum…" (08/09/2011, baykarmakina.com /muhtacdegilizancak)
Mini İHA'ları başarı ile üretip TSK'ne teslim eden, hatta dışarıya ihraç eden Baykar Makina bu sitem dolu yazıyı internet sitesine koyma ihtiyacı hissediyorsa ortada mühim bir eksiklik olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Özellikle yazının son paragrafındaki bilgiler doğru ise bizim diye övündüğümüz ANKA'nın en kritik bileşenlerinin ithal olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz.
İsrail uçakları önce Kıbrıs'ta sonra da Hatay civarında Türk hava sahasını ihlal ettiler. Bir video paylaşım sitesinde bu ihlal sırasında yaşanan Türk tarafına ait telsiz konuşmaları yayınlandı. İsrail kaynaklı olması muhtemel kayıtta bir ayrıntı dikkati çekiyor: Türk ve İsrail uçakları karşılıklı olarak füze sistemlerini birbirine kilitledikten sonra hem Türk F16'sı hem de yer radarımız körleşiyor, radar başındaki heyecanlı konuşmalar yerini çaresizliğe bırakıyor. Yüzlerce kilometre ötedeki tanker uçağımız kendi radarında gördüğü İsrail F15'ine ait koordinatları vererek yardımcı olmaya çalışıyor. Büyük bir zaafiyet ve eksiklik olduğu anlaşılıyor. Yahudi de başka maske altında bu zaafiyeti keyifle ifşa ediyor.
Türkiye kendi insansız harp teknolojisini geliştirmeye çalışıyor, ancak görüldüğü gibi sıkıntılar ve engeller var. Heron hikâyesi, Amerika'dan silahlı predator talepleri, Uludere tartışmaları, İsrail uçaklarının Kıbrıs ve Türk hava sahasını ihlalleri hepsi bu sıkıntıların birer neticesi.
En büyük sıkıntı gönüllerde. Zira hâlâ Avrupa ile NATO ile dost müttefik hikâyesi güdüyoruz, radarlarını ülkemize koyuyoruz, onun bunun silahı ile neticeye ulaşmaya çalışıyoruz. Üstelik bu durum yerli imkânlarımızı artırma heveslerini köreltiyor, azmi azaltıyor, engel-çengel olmaya çalışanların işini kolaylaştırıyor.
Görüldüğü üzere Amerika'ya kafa tutmaya çalışan Rusya bile işine geldiği zaman İran'ı satabiliyor. Füzelerinin kodlarını düşmanına verebiliyor.
Hal böyle olunca, değil küresel güç olmak; bölgesel güç olma iddiamız bile nakıs kalır. Yunanistan tepemize füzeleri gönderir biz de elimizdeki Amerikan füzelerinin, İsrail İHAlarının denize çakılmasını büyük bir kahırla seyrederiz... (Heron, Barış Kartalı gibi projelerin gecikmesi de büyük ihtimal bu sistemlere kendi kontrol mekanizmalarını eklemek için uğraşmalarından kaynaklanıyor.)
Bununla beraber elbette bu durumun farkında olan ve tamamen yerli aviyonik ve elektronik harp sistemleri geliştirmeye çalışan kurumlarımız var. Fakat bu çalışmaların acilen topyekün bir seferberlik havası içinde yürütülmesi gerekiyor.
Dünyanın gidişatı bize bunu zorunlu kılıyor...