Hakikat Yayıncılık - Muhterem Ömer Öngüt’ün Eserleri | Hakikat Dergisi | Hakikat Medya | Hakikat Kırtasiye
Arama Yap
GÜNDEM - İran Körfezi'nde Savaş Tamtamları Çalıyor! - Ömer Öngüt
İran Körfezi'nde Savaş Tamtamları Çalıyor!
GÜNDEM
Uğur Kara
1 Şubat 2012

 

İran Körfezi'nde Savaş Tamtamları Çalıyor!

İsrail İran'a vurdurtmak için çok uğraştı. İran da cepheyi genişletmekten çekinmedi. Ve durum iyice nazikleşti. Siyonistler keyifle ve sabırsızlıkla ellerini ovuşturmaya başladı.

 

Bildiğiniz gibi İsrail-Amerika ikilisi ile İran arasındaki gerilim gittikçe artıyor.

İran "Bana saldıramazlar. Saldırırlarsa da pişman olurlar." şeklinde özetlenebilecek bir güvenle hareket ediyor. Hemen her gün tatbikatlar düzenliyor, yeni silahlar, füzeler deniyor. Bu özgüven sebebiyle düşmanı kışkırtacak hareket ve davranışlar sergilemekten de çekinmiyor. Bu sebeple İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin de dahil olduğu düşman cephesini genişletiyor.

Durum gayet ciddi.

Ne kadar ciddi olduğunu anlamamız için gazete ve haber sitelerinde son bir buçuk ayda çıkan haberlere bir göz atmak yeterli:

14 Aralık 2011:

İran basını, Tahran yönetiminin dünyanın en önemli ticaret kanalı Hürmüz Boğazı'nı kapatacağını iddia ediyor. ... Umman ve İran arasında yer alan boğaz, Basra Körfezi, Umman Körfezi ve Umman Denizi'ni birbirine bağlıyor. Günlük 15.5 milyon varil petrol geçişiyle dünyanın en önemli petrol nakliyat kanalı konumunda. Petrol fiyatlarının yükselmesine neden olan bu iddia, geç de olsa İran Dışişleri Bakanlığı'nca yalanlandı. Tahran yönetimi, Hürmüz Boğazı'nın açık kalacağını açıkladı.

16 Aralık 2011:

Tüm bombaların anası uçağa takıldı!

6 kat betonu delmek için yapılan MOP, B-2 ağır bombardıman uçağına takıldı... Bu hazırlık niye?

21 Aralık 2011:

ABD İsrail'le ortak füze tatbikatı yapacak!

İsrail gazetesi Jerusalem Post'ta yer alan bir habere göre İsrail tarihinin en büyük füze tatbikatına hazırlanıyor. ABD ile birlikte İsrail'da gerçekleştirilecek füze tatbikatı için binlerce ABD askerinin bu ülkeye konuşlanacağı belirtildi. ... Dev tatbikatın hazırlıkları için İsrail, ABD'nin Almanya'daki üssünde, ABD ise İsrail'de bir üs kurma yönünde karar aldı.

21 Aralık 2011:

ABD genelkurmay başkanı Dempsey, ABD ordusunun İran'a yönelik bir askeri harekât gerçekleştirmeye hazır bir noktaya geldiğini Afganistan'da ABD medyasına açıkladı. ... "En büyük kaygım tahlillerimizde yanlış hesap yapmak. Herhangi bir yanlış hesap bizim çatışmanın içine çekilmemiz anlamına gelir ve bu da bölge ve dünya için bir trajediye yol açacaktır." dedi.

24 Aralık 2011:

Malatya'nın Kürecik ilçesinde kurulacak NATO Füze Savunma Sistemi önümüzdeki hafta devreye giriyor.

24 Aralık 2011:

İran, dünyanın en büyük petrol transit hatlarından biri olan Hürmüz Boğazı'nı da kapsayan geniş bir alanda yapacağını açıkladığı tatbikata bugün başladı.

… İran donanma güçleri, Hürmüz Boğazı'nın doğusundan, Umman Körfezi'ne ve Aden Körfezi'ne kadar olan 2,000 kilometrelik alanda konuşlandırıldı.

24 Aralık 2011:

Hürmüz boğazında tatbikat yapan İran Deniz Kuvvetleri'nin komutanı Habibullah Sayari Hürmüz Boğazını kapatabileceklerini söyledi.

29 Aralık 2011:

İran tatbikatı ortasında ABD gemisi: ABD ve İran donanması karşı karşıya. İran Donanması Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, İran keşif uçaklarının çektiği görüntülerde, USS John C. Stennis olduğu tahmin edilen uçak gemisinin, Hürmüz Boğazı'ndan Umman Körfezi'ne geçerken görüntülendiğini söyledi.

3 Ocak 2012:

Basra Körfezi'nden Umman Denizi'ne geçen ABD uçak gemisiyle ilgili olarak bir açıklama yapan İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ataullah Salihi "Bu geminin, Basra Körfezi'ndeki eski yerine dönmemesi için tavsiye ve uyarıda bulunuyoruz. Uyarımızı tekrar etme alışkanlığımız yok, sadece bir kez uyarırız" ifadesini kullandı.

5 Ocak 2012:

İran'ın Hürmüz boğazını kapatabileceği açıklamaları, Batıya yapılan petrol sevkiyatını kesebileceği tehditi, petrol fiyatlarını arttırırken, ardarda yaptığı füze denemeleri de bardağı taşırdı. Amerika ve İsrail ortak savunma kararı aldı. Amerika İsrail'e binlerce asker, gemi ve füze bataryaları gönderiyor...

7 Ocak 2012:

Körfez iyice ısınıyor: İngiltere en gelişmiş savaş gemisini bölgeye gönderiyor.

Savunma Bakanı Philip Hammond'ın İran'a verdiği Hürmüz mesajının ardından yaklaşık 2.5 milyar dolarlık HMS Daring Destroyeri'nin Ada'dan demir alması İngiliz medyasında geniş yer buldu.

Bir geminin taşıyabileceği dünyanın en gelişmiş radar sistemine sahip destroyerin İran füzelerine karşı zamanında önlem almak için kullanılacağı belirtildi.

8 Ocak 2012:

Basra Körfezi'nin kapısı kabul edilen Hürmüz Boğazı'nın deniz trafiğine kapatılmasının "kırmızı çizgi"yi aşacağını dile getiren ABD Savunma Bakanı Panetta, "Biz, ABD olarak, Hürmüz'ün kapatılmasına göz yummayacağımızı açıkça belirttik" dedi.

8 Ocak 2012:

İsrail gazetesi Yeidoth Ahronot, savunma bakanlığının Amerika'dan 2.500 adet savaş aracı alacağını yazdı.

11 Ocak 2012:

İran'ın başkenti Tahran'ın kuzeyinde, bir profesör bombalı saldırıyla öldürüldü. Prof. Mustafa Ahmedi'nin ülkenin orta kesimlerinde bulunan Natanz'da, İran'ın en büyük uranyum zenginleştirme tesisinde çalıştığı bildirildi.

11 Ocak 2012:

ABD Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Oramiral Jonathan Greenert, İran'ın kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı konusundaki gelişmeler yüzünden "geceleri uykularının kaçtığını" söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey "Evet, Hürmüz Boğazı'nı kapatabilirler ama bunu yaparlarsa harekete geçer ve Boğaz'ı tekrar açarız" demişti.

20 Ocak 2012:

İki Amerikan uçak gemisi; USS John C. Stennis ve Uss Abraham Lincoln, ikisi de Arap denizinde malum körfeze doğru seyrederken görüntülendiler. Bu gelişme ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey İsrail'deyken yaşandı.

22 Ocak 2012:

ABD Genelkurmay başkanı Dempsey'in İsrail ziyaretinden ilginç bir mesaj çıktı. İsrail İran'ı vurmadan 12 saat önce Obama'ya haber verecek.

22 Ocak 2012:

ABD Savunma bakanı Leon Panetta, Körfeze giden USS Enterprise uçak gemisini ziayeret etti. Panetta gemide denizci kıyafetini giydi, askerlere hitaben konuşma yaptı.

23 Ocak 2012:

Daily Telegraph, "Batı'dan İran'a savaş gemisi filosuyla uyarı'' başlıklı haberinde İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'nın dün Hürmüz Boğazı'na aralarında bir uçak gemisinin de bulunduğu toplam altı savaş gemisi göndererek Tahran'a gözdağı verdiğini yazdı.

23 Ocak 2012:

Körfeze giren Amerikan, İngiliz, Fransız gemileri devriye görevine başladı.

23 Ocak 2012:

Avrupa Birliğinden İran'a Ambargo!

Avrupa Birliği ülkeleri 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan Petrol almama kararı aldılar.

AB ülkeleri, nükleer programı ile ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle İran'a kademeli bir petrol ambargosu ile nükleer programının finansmanının engellenmesi amacıyla Merkez Bankasına yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşmaya vardı.

23 Ocak 2012:

Fars Haber Ajansı'na konuşan İranlı üst düzey yetkili yaptırımlar karşısında İran'ın Hürmüz Boğazı'nı "kesin" kapatacağını söyledi.

İran Parlamentosu'ndan üst düzey yetkili "Eğer ham petrol ihracatımız kısıtlanırsa 'kesinlikle' Hürmüz Boğazı'nı kapatırız" diye konuştu.

24 Ocak 2012:

Hürmüz Boğazı'nda ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanırken; Guardian gazetesi, Tahran yönetimi için alınan petrol ambargosu kararını "1 Temmuz'a ayarlı saatli bomba" şeklinde değerlendirdi.

Gazetede yer alan analizde şöyle denildi:

"Tahran bu tür adımların savaş ilanı anlamına geleceğini söylemişti. Bazı batılı hukukçular da bu görüşte. Amerikan uçak gemisinin Pazar günü Hürmüz Boğazı'ndan sorunsuz geçişiyle belki şimdilik sıcak çatışma tehlikesi atlatıldı ama petrol ambargosunun yürürlüğe gireceği tarih yaklaştıkça gerilim tırmanacak.

Amerika bölgedeki askeri varlığını güçlendirirken İran Devrim Muhafızları donanmanın gelecek ay burada tatbikat yapacağını söylüyor."

•••

Görüldüğü üzere, İran harbine Amerika artık angaje olmuş durumda. İran'ın da katkılarıyla Avrupa'yı da ikna ettiler. Yalnız Avrupa'nın ekonomisi çok zarar görmemesi için işi takvime bağladılar.

Binaenaleyh bu harp çıkacak. Küffar İran'a vuracak. Çıkacak savaşta İran önce vurursa zayiat verdirebilir, her halükârda kendisi de çok zarar görür. İran dağılabilir, devlet yıkılabilir.

Bu harp, siyasi çalkantılara, iç harplere, yeni savaşlara yol açabilir. Irak, Suriye, Türkiye, Ortadoğu, dünya... Arkasından ne geleceğini Allah bilir.

"Herkes savaş hazırlığı yapıyor, her şey hazır, emr-i ilâhi'ye bakıyor."


  Önceki Sonraki