Son zamanlarda hayatımızın akışını değiştiren teknolojik gelişmelerden biri de internet. Televizyon gibi hemen her eve girmeye başladı. Okul ödevleri arasına internet araştırmalarının girmeye başlaması ile birlikte internet yaygınlaştı. Bir çok tehlikeli içeriği barındırması ise aileler için çok büyük bir sorun.
Bu nedenle ebeveynler artık farklı sorunlar ile yüzleşmek zorunda kalıyor. Örneğin "Çocuğum sigara mı içiyor?" "Kimlerle arkadaşlık ediyor?" gibi endişelere bir de "Çocuğum saatlerce internette ne yapıyor?" endişesi eklenmeye başladı haklı olarak.
İnternetten mümkün olduğunca uzak kalmak lâzım. Ancak bu bazen mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
Evin genç üyesinin zaman içinde sizden uzaklaştığını, paylaşımlarınızın azaldığını veya iletişiminizin her geçen gün biraz daha zayıfladığını düşünmeye başlıyorsanız, bilin ki hiçbir davranış sebepsiz değildir.
Bu sebeplerin başında iletişim sorunları gelir. Ailesi ve arkadaşlarıyla sağlıklı ilişkilere sahip olmayan çocuk bu eksikliği sanal dünyayla kapatma eğilimine girer. Anne babasından yeterli alâkayı göremeyen ya da onlar tarafından anlaşılamadığını düşünen çocuk, iletişim zincirindeki kopuklukları sanal ortamdaki kişilerle tamamlamaya çalışır. Çünkü sanal dünyadaki arkadaşlar onu dinler, onaylar ve öneride bulunurlar. Sanal sohbet beraberinde bazı tehlikeleri de getiriyor. Yüzlercesi bulunan chat kanallarında çeşitlenen sohbetler, onları ahlâkî ve kültürel yozlaşmaya itebiliyor. En önemlisi, karşıdaki insanı görmedikleri için kolayca yalan söyleyebiliyorlar. Sanal ortamda yalana alışan çocuk bir zaman sonra yalanı normal hayatına taşıyor, bu da bize toplumda güven ve dayanışmanın bir zaman sonra ne duruma geleceği hakkında önemli ipuçları veriyor…
Chat için tüketilen zamanın çokluğundan dolayı dersler ihmal ediliyor, ders notları düşüyor, çocuk okula karşı isteksizlik duyuyor, sosyal hayatı sönüyor ve bu tür sorunlar kuşkusuz beraberinde başka sıkıntılar getiriyor. Uzun süre elektromanyetik alan karşısında kalmak da çocuklarımızın sağlıklarını sinsice tahrip etmektedir. Tüm tahribatına rağmen çocuğunuzun hayatından "Chat"i ve "İnternet"i atmanız mümkün olmayabilir. Evinizde yoksa belli bir yaştan sonra İnternet cafe'ye gitmek isteyecektir. Ancak üzerinde durursanız çocuğunuzun chat bağımlısı olmasını engelleyebilir ve internetin onun üzerindeki zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Bu tavsiyeleri şöyle sıralaya biliriz:
- Sorumluluk Verin: İnternet kullanırken güvende kalmak için asıl önemli olan otokontroldur (Kendi kendini kontrol). Bu sistemin gelişmesi için aile küçük yaşlarda çocuğuna sorumluluklarını öğretmelidir. Örneğin; Allah'a karşı namaz, öğretmenine karşı ödev sorumluluğu gibi sorumluluklar.
- İnternete Ayırdığı Zamanı Sınırlandırın: Fakat bunu yaparken asla yasaklama yoluna gitmeden, bir şekilde kendisinin de onayını alarak bu karara çocuğunuzu da ortak edin.
- Doğru İletişim Kurun ve Güvenin: İnternet kullanmasına neden sınırlama getirdiğinizi, chat yapmasının ona neler kazandırıp neler kaybettirdiğini açık ve sıcak bir ifade ile çocuğunuza anlatın. Kaygılarınızı çocuğunuzla paylaşmanız ve ona güven duyduğunuzu hissettirmeniz, onun da size karşı dürüst olmasını sağlayacaktır. Bu şekilde çocuğunuzu daha kolay kontrol edebilir ve yönlendirebilirsiniz.
- Alternatif Sunun: Ne yazık ki ailelerin çoğu çocuklarına bir konuda kısıtlama getirirken "Alternatif sunma" noktasında yetersiz kalıyorlar. Çocuğunuzu başka faaliyetlere yönlendirerek chat'a alternatif sosyal ortamlar oluşturmasını sağlamış olursunuz. Çocuğunuzun kendisine zararı dokunacak arayışlara girmemesi için sağlıklı arkadaşlıklar ve çevreler edinmesini sağlamaya çalışın.
Ebeveynler olarak bu konuda bize çok iş düşüyor. Çünkü Her geçen gün bozulan toplumumuzdan soyutladığımız çocuklarımızı, gerçek hayatta ilgi ve sevgiden mahrum bırakmamalıyız. Aksi takdirde çocuğumuzu internetin sanal kollarına itmiş oluruz. Klavye ve mouse aracılığıyla değil de insanların gözlerine bakarak, mimiklerini takip ederek konuşmanın; monitörü izlemek yerine Hz. Allah'ın bize sunmuş olduğu doğal güzelliklerini fark etmenin daha anlamlı olduğunu çocuklarımıza yaşayarak öğreten ebeveynler olmaya çalışmalıyız.