“Ne dilerse yaratır. O kime dilerse kız evlâtlar bağışlar, kime dilerse ona erkek evlâtlar lütfeder.” (Şûrâ: 49)
Hazret-i Allah’ın dilediği ile ya kızınız olur ya da oğlunuz.
Çocuk çocuktur deyip kız ve erkek çocuklarının birbirinden farkı yok diye düşünmeyin. Fark büyük. Erkek çocuğu daha yaramaz, daha sorunlu ve yetiştirilmesi daha zor.
Erkek çocuklar çok hızlı değişir ve dönem dönem büyük farklılıklar gösterirler. Bu dönemleri bilmemiz onları daha iyi analiz etmemizi sağlayacaktır. 0-6 yaş anneye bağımlı olduğu, sevgi ve şefkat aradığı dönemdir. 6-14 yaş arası erkek çocuğun kahramanı babasıdır. Erkek olduğunu keşfeder. Rekabeti, nezaketi, gücü ve yeteneği fark eder. 14’ten yetişkin olana kadar geçirdiği dönemdeyse sorumluluklarını keşfedecektir, kendine güvenini kazanacak ve aileden uzaklaşma ihtiyacı duyacaktır.
0-6 yaş erkek bebekler anneden ayrılma söz konusu olduğunda kızlardan daha çok zorluk çekerler. Terk edildiği hissine kapılarak içe kapanık bir karakter geliştirebilirler. Bu yüzden 3 yaşından önce ana okulu ya da yuva gibi yerlere göndermek olumsuz etkiler. Anne-Baba bakamıyorsa evde bir bakıcı ya da akrabanın ona bakması daha uygun olur.
Erkek çocuğu daha hareketli ve meraklıdır. Çevredeki eşyaları karıştırmak, ortalıkta koşuşturmak daha çok erkek çocukların özelliğidir. Kızlar ise insan ilişkileri kurmaya yönelir. Bu yüzden kız çocuğu, erkek çocuğundan daha uyumlu olur. Erkek çocukları bu “yaramaz” hareketlerinden dolayı daha sert tepkiler görür, anne babalar erkek çocuğa daha katı davranır. Oysa onların da kızlar kadar sevgi ve şefkate ihtiyacı vardır. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v):
“Siz erkek çocukları seviniz. Zira kız çocukları zaten kendini sevdiriyor.” buyurmaktadır.
Erkekler, kızlar kadar konuşma konusunda yetenekli olmayabilir. Burada annenin onunla sık sık konuşması önemlidir.
Bu dönemde erkek çocukları büyük değişmeler geçirir. Aniden “erkeklik olgusu” hayatlarına dahil olur. Televizyon seyretmeyen bir çocuk bile 6 yaşından sonra eline kılıç, silah gibi oyuncaklar alır. Çizgi film kahramanlarına hayranlık duyar, dövüş ve güreş gibi şeylere ilgi gösterir ve gürültücü olur.
Bu dönemde erkek çocuğu babasına kilitlenir. Eğer babasından ilgi göremiyorsa sahte hastalıklardan (yatağını ıslatma) okulda kavga çıkarmaya kadar pek çok problem çıkararak dikkat çekmeye çalışabilir.
Babanın çocuk üzerindeki etkisinin en güçlü olduğu yaşlardır. Erkek çocuğunun geleceğindeki psikolojisini bu dönem çok etkiler.
Bu yaşlarda (büluğ çağında) erkek çocuğu için yeni bir dönem başlar, çünkü testosteron hormonu yüzde 800 oranında artar. Fazla heyecanlı, hareketli ve agresif olur, ruh hali değişkendir. Büyük sorulara cevap aramaktadır.
Bu dönem anne-babanın çocuklarına yardım elini uzatma konusunda en çok zorlandığı yaşlardır. Çünkü anne-baba bu hızlı değişimden korkup yavaşlatmaya çalışır. Bu yüzden de çocuk anne-babadan başka birilerinin ilgisini arar, kendini “büyük” olarak kabul edecek biriyle iletişim kurmak ister. Bu dönemde erkek çocuklarına ulaşabilmek için başkalarından yardım istememiz gerekebilir.
Kafası karışık olduğundan risk almak isteyecektir. Kahramanlık taslamaya kalkacaktır, isyankâr olacaktır. Yanlış kişilerden etkilenerek kötü alışkanlıklara, tehlikeli durumlara sürüklenme ihtimali de bu yaşlarda yüksektir. Anne ve babanın yapması gereken doğrudan müdahale yerine örnek alacağı kişiyi ona belli etmeden belirleyip hayatına sokmaktır. Bu kişi onun tarafında olmalı, onu can kulağı ile dinlemeli ve akıllıca yönlendirmelidir.
- Çocuğunuza mutlaka zaman ayırın.
- Erkek çocuklar enerjiktir ve bir erkekle erkek oyunları oynamak ister. Tabii fazla sert olmamak ve her defasında onu yenip gururunu kırmamak şartıyla
- Erkek çocuğu babasının kişisel anılarını, arkadaşlarını, yaptığı işi merak eder. Ona anılarınızı anlatın, iş yerine götürün. Bu erkekliğe adım atarken onun için önemlidir. Eşinize olan davranışınızın kadın-erkek ilişkilerini algılaması açısından onun örneği olduğunu unutmayın.
- El becerisi gerektiren işlere teşvik edin ve yardımcı olun. Örneğin; yerinden çıkan bir tahtanın çakılması gibi.
- Tek başına vakit namazlarını yanlışsız kılmış olması, onun kişiliğini geliştirecektir.
- Bazı hallerde annenin şartsız teklifler yapması da doğru olur. Musluk tamir etmek gibi işler teklif edebilirsiniz. Babanın olmadığı yerde gerekli işin kendisinden beklenildiğini, bu yol ile öğrenecektir.
- Erkek çocuklarına kız özlemi ile bakan anneler çocuğun üzerinde yanlış etkiler bırakır, büyük tehlikelerin oluşmasına sebep olurlar.
- Oğlunuzun yaş dönemlerine göre annelik görevinin form değiştirmesi gerektiğini unutmayın. Güvenliği sağlığı ve duygusal dünyasını takip etmeyi sakın bırakmayın, ama bir yaştan sonra bazı konulara sizden çok babasına ihtiyaç duyabileceğini unutmayın, geride durmanız gereken zamanı